Online hulpverlening voor jong en oud
2cb

2C-B

Wat is het?

Synthetische stimulant en hallucinogeen, ooit ontwikkeld als recreatief tripmiddel, verkocht als poedervorm, pillen en capsules.

Wat doet het?

2C-B is bij hoge dosering 9 (boven 15mg) een tripmiddel, bij een lagere dosering (tot ca 12 mg) lijkt het effect op dat van MDMA (euforiserend en stimulerend). Bij een hoge dosis kunnen vooral de visuele effecten erg sterk zijn, met veel intensievere kleuren, intrigerende patroonvorming op vlakken, vervormingen van voorwerpen en veranderingen van gezichten. Ook de waarneming door andere zintuigen versterkt. In tegenstelling van MDMA werkt 2C-B bij mannen niet potentieverlagend, meer heeft juist, zowel bij mannen als bij vrouwen, een seksueel stimulerend effect. De effecten die optreden zijn niet altijd dezelfde. Ze hangen af van je geestelijke en lichaamlijke gesteldheid, de situatie waarin je 2C-B gaat consumeren en de dosis die je neemt. In vergelijking met hallucinogenen als LSD op psilo's (paddestoelen) zijn de effecten van 2C-B een stuk makkelijker te sturen. Let wel op: bij een (zeer) hoge dosering kan dit echter net zo ingewikkeld zijn als bij andere tripmiddelen.

Risico's

Het kan gebeuren dat je wordt overweldigd door intensiteit van de psychedelische ervaring, bijvoorbeeld als gevolg van een te hoge dosis (flippen). Zo'n ervaring kan zeker voor onervaren gebruikers beangstigend zijn, niet alleen door de verwardheid, maar ook doordat iemand de stroom van haar of zijn eigen gedachten niet helemaal meer onder controle heeft. In zo een situatie is het belangerijk dat je deze persoon terug op zijn of haar gemak probeert te stellen door op een rustige manier duidelijk te maken dat het een effect van de drug betreft en dat het over korte tijd weer beter zal gaan. Geef de persoon zoveel mogelijk rust, het liefst in vertrouwde omgeving. Het accepteren van de toestand is vaak de eerste stap om de trip in rustiger vaarwater uit te zitten. Het gebruik van tripmiddelen op een moment dat je je niet goed voelt vergroot de kans op slechte ervaringen en is dus af te raden.

De wet

2C-B is verboden; staat op lijst 1 van de Opiumwet: "harddrug met een onaanvaardbaar risico voor de gezondheid. Het produceren, verhandelen en bezitten van harddrugs is strafbaar. Het bezit van kleine hoeveelheden wordt in de praktijk niet met voorrang opgespoord en vervolgd."