Online hulpverlening voor jong en oud
over verslaving

Verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een "gewoonte" afhankelijk is, zondanig dat hij of zij deze "gewoonte" moeilijk kan loslaten. Je gedrag is voornamelijk gebasseerd op het verkrijgen en innemen van het middel.  Als je lichaam deze stof of gewoonte dan moet loslaten kunnen er ernstige ontwenningsverschijnselen optreden.

Er zijn 3 soorten verslavingen:

-Gewoonteverslaving: Dit is voornamelijk een verslaving aan een handeling die voor een persoon van belang is om zich goed te voelen. Voorbeelden van deze verslaving zijn: Gokken, Chatten, Gamen, Seks en Werk.

-Middelenverslaving: Dit is een verslaving die word onderhouden door het gebruik van een of meerdere middelen die op zich zeer verslavend zijn doordat ze een directe werking hebben in je lichaam. Dit noemt men een psychoactief drug. Er bestaan grof gezien 3 soorten psychoactieve drugs: 1. Stimulerende middelen zoals amfetamin, cocaine en nicotine. 2. De verdovende middelen zoals bijvoorbeeld alchohol en opium. Verder bestaan er nog bewustzijnsveranderende middelen zoals bijvoorbeeld THC ( de werkzame stof in Cannabis) of LSD.

-Geestelijke of lichamelijke verslaving: Een lichamelijke verslaving houd in dat je lichaam gewend geraakt aan een bepaalde stof die intensief gebruikt, en zich aangepast heeft aan deze stof. Stop je met het gebruik van die bepaalde stof, dan ontstaan er ziekteverschijnselen zoals koorts, misselijkheid en braken. Dit noemt men onthoudingverschijnselen.

Een geestelijke verslaving betekent dat iemand een stof denkt nodig te hebben. Deze vorm van verslaving is persoonsgebonden, omdat iedere persoon iets verschillend "lekker" vind. Bij geestelijke verslaving kan iemand naar een stof verlangen dat alle gedachten plots enkel en alleen denken aan het verkrijgen en gebruiken van die stof. De mentale verslaving kan de chemische ballans in de hersens zo verstoren dat je daardoor ook daadwerkelijk lichaamelijk last kan krijgen. Een verslaving die vaak onopgemerkt blijft is die aan medicatie zoals benzodiazepin, de zogenaamde angstremmers en slaapmiddelen als diazepam, oxazepam en alprazolam.