Online hulpverlening voor jong en oud
effecten van alcoholgebruik

Alcohol komt via de slokdarm, de maag en de dunne darm in het bloed terrecht,waarna het door het hele lichaam word verspreid. Als het de hersens heeft bereikt voel je je bij eerste twee glazen ontspannen, vrolijk en praat je makkelijker. Als je meer drinkt, wordt je zorgelozer, wordt het lastiger om situaties te beoordelen, gaat de reactiesnelheid omlaag en wordt de coördinatie van de spieren aangetast. Bij nog meer alcohol kan de vrolijke stemming omslaan in een neerslachtige of agressieve stemming. Je verdraagt alcohol beter naarmate men fysiek en en mentaal vitaler is. 

Vrouwen ondervinden over het algemeen de effecten van de drank sneller dan mannen. Dat komt omdat zij gemiddeld iets minder lichaamsvocht hebben waardoor zij sneller een hoger promillage hebben.

Alcohol stimuleert de vochtafdrijving. Het vochtverlies veroorzaakt verschillende eigenschappen van een kater; een droge mond, een slap en vermoeid gevoel en waarschijnlijk hoofdpijn. Daarnaast irriteert alcohol het maagslijmvlies, wat misselijkheid en overgeven tot gevolg kunnen hebben.

Ook binge-drinken (af en toe in korte tijd een grote hoeveelheid alcohol drinken) is ongezond. Het kan leiden tot acuut nierfalen, hartaandoeningen en hersenbeschadigingen. Op langere termijn kan binge-drinken ook leiden tot aanstastingen van het zenuwstelsel en hersenschade.

Effecten overmatig alcoholgebruik:

Langdurig teveel drinken kan ernstige gevolgen hebben. Lichamelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld ontsteking van het slijmvlies van de slokdarm en de maag, beschadiging van de lever en de schade aan hersenen en zenuwstelsel. Ook is er een duidelijk verband tussen bepaalde kankers en alcohol, met name kanker van de mond, keel, strottenhoofd en slokdarm.

Overmatig alocholgebruik heeft ook invloed op het maatschappelijk functioneren. Een probleemdrinker verzuimt tot 6 keer meer dan een ander en heeft meer kans op een ongeval op het werk. Vijftien procent van alle verkeersdoden overlijdt bij een ongeval waarbij alcohol in het spel is. Dronken mensen worden gemakkelijk agressief: zo is dertig procent van alle vormen van vrouwenmishandeling terug te leiden tot alcoholmisbruik en kunnen overmatig alcoholgebruikers door hun agressie en ruzies in isolement raken.